söndag 7 mars 2010

Väst-och centraleuropa...


Oj, så vi jobbade på fredagen för att få forskningen klar... Man kan säga att vi jobbade så att svetten rann. Jag är mycket imponerad över era forskningsresultat. Det ska bli ett nöje att få ta del av era presentationer. Vi har gjort upp ett schema så att var och en vet när det är dags för presentation. Vartefter som presentationerna är hållna sätter jag in materialet här på vår bloggsida. TACKVARE Sanne, Tobias mamma, är det möjligt! Hon var med på fredagen och hjälpte till-> vi kan sätta in materialet på bloggsidan. 1000 TACK för hjälpen! Sanne jobbar mycket ute i skolorna. Var tredje vecka är hon en dag i Malms skola! Jätte bra! Vårt gemensamma STORBRITANNIEN-projekt finns nu på bloggen. Men det är stort!
Den här veckan får vi lära oss om de länder som hör till VÄSTEUROPA OCH CENTRALEUROPA. Spännade! (Vi följer den indelning av EUROPA som finns i vår lärobok!)
Denhär veckan kommer vi också att börja bekanta oss med ANNE FRANKS DAGBOK. Som sagt så avslutar vi vårt EUROPAPROJEKT med att den 23.3 åka in till ÅST och se pjäsen. Jag har bokat 30 biljetter -> såhär långt är 27 biljetter reserverade (23 elever, Tom, Annika, Clarice och jag). Om det är någon vuxen som har möjlighet att komma med är det bara att meddela mej i morgon eller på tisdagen. I övrigt återkommer vi till Anne Frank!
På tisdagen är det matteprov som gäller! Det ska gå bra! I morgon kl.8.00 håller jag en extramattetimme!
Vinterhälsningar Susse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sverkers brev

Bästa studerande vid Axxell Brusaby!
Jag heter Sverker Johansson och bor i Väståboland. Jag är lantbrukare. I år är det 30 år sedan tog jag över gården. Jag och min familj har satt mycket tid och energi på att utveckla gården. Vi har 40 hektar odlad mark, dessutom har vi så gott som alla djur som man kan ha på en lantgård. Vi har med andra ord en mångsidig, intressant och spännande gård.
I somras när jag var på lantbruksmässa i Lahtis fyllde jag i en tävlingskupong. Huvudvinsten var en jordenruntresa. Kan ni förstå i går ringde de från Finnmatkat och meddelade att jag är den lyckliga vinnaren. Jag har svårt att förstå att det är sant! I början av september lyfter flyget… Det är ju lite olyckligt eftersom det är skördetid och dessutom mycket annat på gång. Men jag och min familj kan helt enkelt inte tacka nej.
Det är svårt att hitta avbytare som kan komma och sköta gården. Vi vet inte med säkerhet när vi kommer tillbaka. Det var min fru som kom på att vi skulle kontakta er som studerar lantbruk vid Axxell Brusaby. Vi erbjuder er möjligheten att komma till vår gård och sköta den medan vi är på resa. Vi vet att ni har den kunskap som man behöver ha. Det skulle kännas tryggt att lämna gården i era händer.

Vänliga hälsningar
Sverker Johansson

Våra danska vänner

Brev november 2009:
Kære 5. c

Undskyld vi ikke har skrevet i lang tid, den ene af vores klasselærere er blevet syg, men hun har et heldigvis meget bedre nu.
Tak for den fine avis, den er rigtig flot lavet.
I vores skole lærer vi dansk og engelsk, engelsk får vi i 3. klasse og i 7. klasse kan vi vælge mellem tysk eller fransk.
I Danmark har vi KUN 6 ugers sommerferie, det må være rigtig skønt med 11 uger. Der var mange fra vores klasse der holdt sommerferie i Danmark i år. Der er kun en i klassen der nogensinde har været i Finland også klasselæreren.
Da vi startede i 4. klasse efter sommerferien, begyndte vi på et projekt om klima. I december måned skal der være et stort topmøde med en masse kendte regeringsledere, hvor de skal aftale hvad man skal gøre med klimaet i hele verden.
Hele klassen har været på tur med overnatning på en ø der hedder Møn. Der findes en speciel klint lavet af kridt, hvor man kan se hvor meget klimaet har betydet. Der er meget smukt.
Der er 14 elever i klassen der har været i Legoland, det er flot og spændende.
Er der nogen af jer der har været i Legoland?
I vores klasse er der 12 elever der har en Nokia telefon. Resten har: Sony Ericson, Samsung, og Sonim. Der er en der ikke har mobiltelefon.
I vores klasse må vi ikke have vores mobiler tændt, de skal være slukket i taskerne. De må være tændt i fritidsklubben.
Vi har været inde og se jeres blogg, den er rigtig god, flot lavet. Det kunne vi også godt tænke os.
Vi glæder os til at Susse kommer og besøger os i december, så skal hun se vores skole.
Nu er det jo ved at være december, i klassen har vi kalenderlys, og julekalender. Vi har også alle sammen en gave med, også skiftes vi til at trække en gave hver dag.
Hvordan holder I jul derhjemme og i klassen?
Juleaften spiser vi flæskesteg med sprød svær og andesteg. Der til får vi brunede kartofler, sovs og rødkål. Til dessert får vi ris a la mande. Der gemmes en hel mandel i og den der får mandlen får en gave.
Vi har fået en ny dreng i klassen, og det er vi rigtig glade for. Nu er vi 13 piger og 9 drenge.

Há det rigtig godt alle sammen.

Venlig hilsen 4.a


Hej 4a!
Tack för ert fina brev. Här i finland väntar vi på julen. Vi jobbar med ett projekt om Europa. Vi håller på att laga en Europa julkalender Vad har ni önskat för julklapp? Har ni julgubbe i Danmark? Vad äter ni för julmat? Har ni julgran i Danmark? Har ni blivit vaccinerade för svininfluensan? I dag är vi 7 stycken borta. Flera är borta p.g.a. vaccinet. En del av oss har väldigt ont i armen. Hur många av er bor på en lantgård? Hur många av er har gogos?
God lilla jul! Önskar 5c
Brev 1: Pargas 27.2.09
Hej!

Vi är en hurtig klass från Pargas i Finland. Vi är i årskurs 4. Vår skola heter Malms skola. Vi är 22 elever i klassen. I hela skolan är vi ca 350 elever.
Vi jobbar med ett projekt om Danmark. Vi är nyfikna och vill lära oss mera om Danmark. Vi behöver er hjälp. Vi hoppas att ni vill hjälpa oss.
Här i Finland har vi ca 15 cm snö. Har ni snö där? Var i Danmark är er skola? Hur många elever är ni i klassen och i hela er skola? Får ni skolmat eller tar ni egen mat med? Här får vi skolmat. Idag har vi ätit lasagne. Har ni dumpebad?
Vi har jätte många frågor. Men vi får skriva flera nästa gång.
Nu börjar vår lektion ta slut.
Ha det så bra!
Vi skrivs igen!

Med vänlig hälsning 4C


Brev 1: Stestrup d. 5. marts 2009


Hej 4. C

Tak for det fine brev. Vi vil selvfølgelig gerne hjælpe jer med at lære noget mere om Danmark. Så håber vi også, at lære noget om Finland.
Vil I hjælpe os med det?

På Stestrup skole er vi 150 elever og i vores klasse er vi 21 elever, 8 drenge og 13 piger.
Vores skole ligger på Midtsjælland. Holbæk er den største by i nærheden. Det tager ca. 50 min at køre til København. Det er vores hovedstad.

Vi har desværre ikke sne nu, vi havde kun en uge i februar. Der var 5 – 10 cm, men det er væk nu.

I jeres brev er der 2 ord som vi ikke forstår, hurtig og dumpebad, men vi undersøger det.

Vi får ikke skolemad, så vi skal have vores egen madpakke med hjemmefra. Vi ville hellere have skolemad, ligesom jer.

På vores skole har vi frikvarter mellem timerne. Der kan vi spille på computere om torsdagen og om mandagen spiller vi stikbold i gymnastiksalen.
Har I indeordning på jeres skole, det har vi? Men til påske skal vi være ude igen i frikvartererne.

Vi skrives ved!

Venlig hilsen 3. A


Brev 5: Pargas 17.9.2009

Hej!
Det var länge sen sist. Sommaren var varm och skön . Hur var sommaren hos er? Vi har haft ett skönt sommarlov. Hur långt sommarlov hade ni? Vi hade rekordlångt sommar lov i år dvs. 11 veckor. Nu är vi årskurs 5. Vi har två nya ämnen dvs. historia , fysik och kemi. Vi har börjat på ett nytt projekt som handlar om lantbruk. Som ni vet så var det damernas EM i fotboll och där KROSSADE Finland Danmark. Vi var med klassen och tittade på England-Finland, tyvärr så vann England. Har ni skolfotografering. Hurdan skolstart har ni haft? Har ni något projekt på gång? Vad är det roligaste som har hänt under era skolår? Hur många av er klass har besökt Finland? Sju av oss har besökt Danmark. Hur många av er har besökt Legoland? Hur många av er har Nokia telefon? De flesta av oss har Nokia-telefoner. Vi har en blogg som vi gärna vill att ni besöker. Adressen är:
susse-5ciettntskal.blogspot.com
Hejdå, och sköt om er!
Mange hilsner og knus fra 5.C

Ps. Vi har gjort en presentation av oss som vi skickar per post. Ds.